Izberite področje

Zakaj je vzdrževanje lesenih oken tako pomembno?

Les je naraven material, ki ob rednem vzdrževanju zagotavlja dolgo življenjsko dobo, uporabnost in kakovost. Če upoštevate naše z znanjem in izkušnjami pridobljene nasvete za vzdrževanje, bodo vaša okna dlje skrbela za vaše razglede. V kolikor se naših navodil in opozoril za vzdrževanje ne upošteva, lahko pride do poškodb, ki pa jih naša garancija žal ne krije.


Kako pogosto je potrebno skrbeti za lesena okna?

Na interval vzdrževanja, torej nege in zaščite, lesenih oken vpliva več dejavnikov. Kako pogosto boste morali vzdrževati vaša okna, je odvisno od vremenskih vplivov v vašem okolju, od morebitnih mehanskih poškodb in tipa površinske obdelave lesa. Priporočljivo je, da so lesene površine oken vsaj enkrat na leto temeljito pregledane, očiščene in premazane z negovalnim sredstvom. Prav tako je vsaj enkrat letno treba s strojnim oljem namazati gibljive dele okovja.


Na kaj moram biti pozoren pri vzdrževanju lesenih

Preden pričnete s čiščenjem in nego lesenih delov oken, morate le-ta temeljito pregledati. Najprej ugotovite, kakšno je stanje premaza, pri katerem bodite še posebej pozorni na luščenje ali razpoke. Če po pregledu ugotovite, da je prišlo na lesu do mehanskih poškodb (praske, udarci, razpoke), je poškodovane dele potrebno pobrusiti in ponovno polakirati. Pri svetlejših barvnih tonih lesa morate premaz obnavljati pogosteje kot pri temnejših oknih, saj je njegova UV zaščita manjša. Sledita čiščenje in nega.


Kaj je pomembno pri čiščenju in negi lesenih delo

Za učinkovito in kakovostno čiščenje ter nego lesa vam priporočamo naš negovalni set. Ta ohranja prožnost laka ter zapira mikro razpoke, ki so posledica vremenskih vplivov in delovanja lesa. Lesene dele je najprej potrebno očistiti z bombažno krpo in čistilom, ki se razredči z vodo. Če za čiščenje ne boste uporabljali našega seta, vas opozarjamo, da je uporaba čistil s topili (aceton, nitro) strogo odsvetovana. Ko je les očiščen, nadaljujte z nanosom voska z gobico.


Kje lahko kupim negovalni set za lesena okna?

Omenjeni set za vzdrževane lesenih oken lahko kupite v našem razstavno-prodajnem salonu SPing: Poslovna cona A 2 Šenčur, poslovna zgradba CUBIS. Za vsa morebitna vprašanja in informacije v zvezi z vzdrževanjem pa smo samo za vas dosegljivi tudi na telefonski številki 059 232 344 in preko elektronske pošte info@sping-doo.si.


Kaj je Eko sklad?

Eko Sklad, Slovenski okoljski javni sklad je edina specializirana ustanova v naši državi, ki zagotavlja finančne podpore pri različnih projektih na področju varstva okolja. Sklad preko javno objavljenega poziva nudi možnost vsem državljanom Republike Slovenije za zagotavljanje nepovratne EKO subvencije tudi pri nakupu okolju prijaznega zunanjega stavbnega pohištva in tako igra pozitivno vlogo na poti spreminjanja v zeleno družbo.


Katera finančna spodbuda Eko sklada je namenjena n

Trenutno je aktualen javni razpis 37SUB-OB16. Ta zagotavlja finančne spodbude za večjo energetsko učinkovitost stanovanjskih stavb, če se odločite, da boste vaša dotrajana okna in vrata nadomestili z novim, lesenim stavbnim pohištvom.


Kaj moram storiti za pridobitev nepovratne EKO sub

Če ob menjavi starih oken in vrat izberete našo kakovost, ki ustreza vsem zahtevam in pogojem za pridobitev, lahko računate na 20-odstotni delež eko sredstev. Na posameznih, degradiranih območjih pa je možnost subvencije celo do 50%.


Ali mi lahko SPing pri vsem tem kako pomaga?

Seveda, pri vaši naložbi vam bomo z veseljem strokovno pomagali. Naša usmerjenost v uporabo kakovostnega slovenskega lesa je temelj za vaše možnosti, da za naložbo pridobite nepovratno subvencijo Eko sklada Republike Slovenije. Pomagali vam bomo od načrtovanja do dokumentacije in priprave vloge.


Kaj moram vedeti pred nakupom novih oken?

Nakup novega stavbnega pohištva je dolgoročna naložba, za katero si je potrebno vzeti čas. Vaše vodilo pri nakupu naj ne bo cena, ampak kakovost. Kot prvo se morate odločiti, iz kakšnega materiala bodo vaša nova okna. Boste izbrali les, PVC ali varčno izvedbo z lesom in aluminijem? Potem morate opredeliti, kakšen način odpiranja želite. Na koncu ne pozabite še na estetski vidik, kjer v zadnji fazi določite barvo okenskih okvirjev in izberete ujemajoče se dodatke, kot so senčila, okenske police, stekla, okovje, okrasne kapice itd.


Kako se odločiti za pravo vrsto oken?

Okna so tista, ki poskrbijo za prijetno atmosfero v vaših prostorih. A preden bodo nova okna dala vašemu domu ali objektu trajen pečat, morate definirati, katero vrsto oken boste izbrali. Ena najpomembnejših lastnosti je zagotovo toplotna izolacija. Tista okna, ki imajo nižji koeficient toplotne prehodnosti U (k), izražen z W/m²K, nudijo boljšo izolacijo. Druga pomembna stvar je zvočna izolacija, ta se meri v decibelih (dB). Višja vrednost je navedena, več izolacije vam okno omogoča. Pravilna izbira izolacije lahko poskrbi tudi za 25% prihranek energije, kar se na dolgi rok še posebej splača.


Ali je garancija pri oknih pomembna?

Vsak izdelek ima svojo življenjsko dobo, tudi okna. Ob rednem vzdrževanju in normalnih pogojih bodo kakovostna okna lahko z vami živela zelo dolgo. Kljub temu je mogoče, da še tako kvaliteten izdelek kdaj predčasno in popolnoma nepričakovano pokaže svojo napako, zato je garancija bistvenega pomena. Svetujemo vam, da se za nakup oken brez garancije ne odločite.


Kako mi lahko koristi nasvet strokovnjaka?

Znanje in informacije, ki jih imajo usposobljeni strokovnjaki, boste težko našli drugje. Svetujejo vam lahko prav pri vsaki fazi izbire vaših oken. Dober strokovnjak vam bo znal povedati, kakšna okna so primerna za vaš dom ali objekt, prav tako pa vam bo lahko podal vse informacije o vgradnji in menjavi. Ne glede na to, ali se za nakup oken odločate prvič ali ste to že počeli, vam bo profesionalen nasvet zagotovo v veliko korist.


Kako naj se odločim za material, iz katerega so iz

Naj vas na samem začetku pomirimo z dejstvom, da danes na tržišču obstajajo kakovostna PVC, aluminijasta in lesena okna, zato vaš nakup v nobenem primeru ne more biti zgrešen. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je pred nakupom vredno upoštevati. Izberite tisti material, ki ima lastnosti v skladu z vašimi pričakovanji in je za vas najbolj optimalen.


Kakšne lastnosti imajo PVC okna?

Prednost PVC oken, ki kupcem zagotovo najprej pade v oči, je njihova cenovna dostopnost. Poleg tega so taka okna relativno lahka za vzdrževanje in dosegajo visoke zahteve energijske učinkovitosti, saj so dobro izolativna. A priznati moramo, da imajo PVC okna tudi svoje minuse. Plastika ni ekološki material, ki se v naravi ne more razgraditi sam od sebe. Vedeti je potrebno tudi, da lahko ob segrevanju derivati plastike hlapijo iz oken, kar onesnažuje zrak v prostoru in ima negativne posledice na vaše zdravje.


Kakšne lastnosti imajo aluminijasta okna?

Aluminijasta okna nudijo najboljšo odpornost pred vremenskimi vplivi, saj jim niti velike temperaturne razlike ne pridejo do živega. Njihova življenjska doba in barva lahko brez pretiranega vzdrževanja dosežeta zavidljivo starost. Pogosto se za aluminijasta okna odločijo stranke, ki želijo v kombinaciji z novo fasado, doseči moderen videz hiše ali objekta. Imajo pa taka okna veliko pomanjkljivost, ki jo povzroča njihova slaba izolativnost. Zaradi slednje se na aluminijastih oknih pogosto nabira kondenz.


Kakšne lastnosti imajo lesena okna?

Največja pozitivna lastnost, ki jo imajo lesena okna je seveda ta, da je les popolnoma naraven in ekološki material, za predelavo katerega je potrebna zelo majhna količina energije. Les je zelo dober izolator in ima poleg tega tudi sposobnost uravnavanja vlage v prostoru. Znanstveno je dokazano, da les blagodejno vpliva na človekovo zdravje ter da prostor napolni s toplino in domačnostjo. Ob nakupu lesenih oken vam Eko sklad omogoča pridobitev subvencije, ki krije 20% celotne vrednosti vašega zneska (na nekaterih območjih pa tudi do 50%). Edina skrb, ki jo boste imeli z lesenimi okni, je njihovo vzdrževanje.


Les - okolju prijazen material

Les je naraven in ekološki material, ki ga je veliko lažje reciklirati kot druge, umetne mase. Za proizvodnjo lesenih oken se porabi manj energije, kar pomeni tudi manjšo obremenitev za okolje z ogljikovim dioksidom. Poznani so blagodejni vplivi lesa na naše zdravje in počutje, saj preprečuje nastajanje škodljivih plesni. Nakup lesenih oken bo v vaš prostor vnesel toplino in domačnost, kar zagotavlja visoko kulturo bivanja. Osnovno gradivo naših oken je domač, slovenski les, ki mu v kasnejših postopkih obdelave s svojim znanjem in izkušnjami dodajamo vrednost.


Lesena okna so energetsko učinkovita

Če boste izbrali lesena okna, bodo vaši prostori dihali z njimi. Ena izmed izjemnih lastnosti lesa je namreč naravna sposobnost sprejemanja in oddajanja vlage, kar zagotavlja vsakodnevno idealno vlažnost v prostoru. Prav tako je les dober toplotni izolator, ki v kombinaciji z ustrezno izbranim steklom nudi zavidljivo stopnjo energetske varčnosti.


Z nakupom lesenih oken lahko dvakrat prihranite

Prvič, z lesenimi okni boste prihranili pri ogravnju, saj ima les nizko toplotno prevodnost in omogoča dobro izolacijo. Drugič, prihranili boste, če boste pri nas izbrali lesena okna, ki ustrezajo vsem zahtevam in pogojem za pridobitev nepovratne subvencije iz Eko sklada Republike Slovenije. Pridobite lahko 20-odstotni delež eko sredstev, ki pa lahko na določenih območjih države znašajo tudi do 50%. Pri načrtovanju, zbiranju dokumentacije in pripravi vloge za pridobitev finančne spodbude so vam pri nas prihranjene vse skrbi. To delo namesto vas opravijo naši strokovnjaki, ki vam bodo prijazno in profesionalno pomagali.